Tips

Nou ja...zelfgemaakt....door hardwerkende bacterien beter gezegd! Ik heb eindelijk een yoghurtstarter gevonden via een winkeltje in Nijmegen. Daarmee kan ik nu eindelijk lekkere yoghurt zelf maken. Ik heb al een tijdje geexperimenteerd met het gebruiken van de yoghurt uit de supermarkt, die prima is voor 1 a 2 keer nieuwe yoghurt maken. En had uit India 2 eetlepels yoghurt meegenomen, maar na daar 3 weken van te hebben geleefd, was deze echt "uitgeleefd".

De yoghurt die wij hier in Nederland in de supermarkt kunnen kopen bevat niet heel veel levende bacterien meer. Dit zal waarschijnlijk goedkoop zijn voor de fabrikanten. Ook heeft deze yoghurt kort gefermenteerd, waardoor minder geschikt voor mensen die niet tegen lactose kunnen en is al enige tijd onderweg geweest naar de supermarkt waardoor deze natuurlijk niet heel vers meer is en al wat zurig is geworden. Nu denk je yoghurt hoort toch zuur te zijn? Maar ik kan je vertellen dat de yoghurt die ik hier zelf maak lang niet zo zuur is als wat ik in de winkel koop. En zeker niet als deze lekker vers is. Daarnaast is de yoghurt lekker dik (en niet omdat er veel vet in zit) maar gewoon omdat er geen water in zit! Dit maakt het ook zeer geschikt om door mijn eten te mengen, want dikke yoghurt schift niet.

En afhankelijk van welke yoghurt je eet, is het ook veel goedkoper! Zeker als je vaak griekse yoghurt of een wat beter merk koopt omdat die vaak net iets beter smaken. Ik maak deze yoghurt van de goedkoopste volle melk die ik kan vinden. (49 ct bij de Dirk/ltr)...dus een liter heerlijke yoghurt voor 49 cent! Ok het kost wel iets meer moeite en ik heb ook wel een yoghurtmaker gekocht. Maar toch is het dat zeker waard vind ik! En het voordeel is dat ik mijn inkopen bij de supermarkt steeds eenvoudiger worden....dat scheelt dus weer tijd...Voor mensen met een dieet, je kan op dezelfde wijze ook soya yoghurt maken!

Ingredienten:

- Melk naar keuze en gewenste hoeveelheid

-2 eetlepels oude yoghurt (of om te beginnen yoghurtstarter)

Verwarm de melk tot 82 graden en houd het hier 5 minuten. Laat het dan afkoelen tot rond de 40 graden en meng er 2 eetlepels yoghurt in of roer de starter los met wat melk. Roer goed door en zet het weg in een yoghurtmaker voor minimaal 6 a 8 uur. Haal de yoghurt eruit, laat even afkoelen en plaats dan minimaal 1 uur in de koelkast. Bewaar 2 eetlepels om weer nieuwe yoghurt te maken. De yoghurt blijft lang goed, maar wordt wel wat zuurder na een paar dagen. Begin met nieuwe yoghurt(starter), als het fermenteren niet meer goed lukt en de structuur van de yoghurt draderig worrdt.

Wil je de naam van de starter weten, mail mij dan even.